Hidrolik Sistem Elemanları
Hidrolik sistemler, akışkanlar aracılığı ile hareket ve kuvvet iletimi yapan, kontrol sistemlerinin kullanılmasını sağlayan sistemler olarak tanımlanmaktadır. Hidrolik, endüstriyel sektörlerde, akışkanların mekanik yönlerini araştırmaktadır. Hidrolik sistem elemanları, elektromekanik sistemlerde, kumanda ve kontrol işlemlerini gerçekleştirmektedir. Hidrolik akışkanlıklar, güç iletilmesini sağlarken, aynı zamanda, kullanılan tüm devre elamanlarının yağlanmasını ve ısı durumuna göre soğutulmasını da sağlamaktadır. Hidrolik sistemlerde, su kullanıldığında, kaynama ya da donma durumuna göre yağlama işlemlerinin yapılması gerekiyor.
Hidrolik Sistem Elemanları Nelerdir?
Endüstriyel alanlarda kullanılan, tüm sistemlerde, hidrolik ya da pnömatik sistemler kullanılmaktadır.
Hidrolik sistemlerde kullanılan elemanlar şunlardır;
- Hidrolik motorlar,
- Hidrolik valfler,
- Hidrolik akümülatörler,
- Hidrolik borular,
- Hidrolik hortumlar,
- Bağlantı elemanları,
Hidrolik sistem elemanlarının her birisinin görevi ve önemi farklıdır. Hidrolik akışkanlıklar, hidrolik devre elemanlarının soğutulmasını ve yağlanmasını sağlamaktadır. Hidrolik sistem elemanlarında kullanılan akışkanlar en çok madeni yağlardır. Yağlar içerisine katkı maddeleri katılarak, kullanım süresi ve dayanıklılığı artabilmektedir.
Hidrolik Sistemlerin Üstünlükleri Nelerdir?
Endüstriyel sektörlerde, üretim ve diğer aşamalarda kullanılan makinelerin çalışma sistemleri, hidrolik akışkanlar ile sağlanabilmektedir. Hidrolik sistemler, kullanıldığı yere ve sektöre göre üstünlükleri bulunmaktadır.
Hidrolik sistemlerin üstünlükleri şunlardır;
- Sessiz çalışır,
- Titreşimsiz hareket elde edilmesini sağlar,
- Yüksek basınçlar elde edilir,
- Sistem çalışırken, hız ayarı yapılabilir,
- Emniyet valfi sayesinde güvenli çalışır,
- Hidrolik akışkanlar ısının ortama yayılmasını sağlar,
- Tüm hidrolik sistem elemanları uzun ömürlü olarak kullanılır,
Bu üstünlükler sayesinde, işletmelere büyük karlılıklar sağlarken, işlemlerin daha güvenli yapılmasını da sağlamaktadır.
Hidrolik Akışkanlar
Hidrolik sistem elemanları içerisinde dolaşan hidrolik akışkanlar, gücün iletilmesini sağlamaktadır. Hidrolik akışkanlar olarak kullanılan yağların özellikleri şunlardır. Viskozite yani yağların akmaya karşı gösterdiği dirençtir. İnce yağlarda direnç az, kalın yağlarda viskozite daha yüksektir. Hidrolik akışkanların oksidasyon olma durumu bulunmakta, zamanla çamur ya da sakız şekline dönüşerek korozyona neden olabilmektedir.
Köpükleme ise hava moleküllerinin, yağ içerisindeki moleküller ile çarpışarak köpüklenmenin meydana gelmesidir. Hidrolik akışkanların akıcılık özelliğini kaybederek katılaşmanın oluştuğu sıcaklık ise akma noktası olarak tanımlanmaktadır. Hidrolik yağlarda alev sıcaklık aralığı, 180 – 210 derece arasındadır. Hidrolik devre elemanlarında sıcaklık 50 derece üzerine çıkmadığı için risk oluşturmamaktadır. Hidrolik sistem elemanlarında olumsuz durumların önlenebilmesi için çeşitli katkı maddeleri kullanılmaktadır.
Hidrolik Tanklar
Hidrolik sistem elemanları arasında yer alan ve hidrolik akışkanları depolayan devre elemanlarına tank denilmektedir. Hidrolik sistem elemanlarında kullanılan akışkanlar, belirli ısıya ulaştığında, tanka gönderilir ve burada soğuması sağlanır. Soğuyan akışkanlar tekrardan emilerek sistem içerisinde kullanılması sağlanır. Tanka gelen hidrolik akışkanlar, gerekli dinlenme işlemi gerçekleşmeden emilme olmaması için özel sistemlere sahiptir. Tanklarda soğumanın hızlandırılabilmesi için alt tarafı hava akımı oluşabilmesi için özel olarak dizayn edilmektedir. Tüm sistem elemanlarının görevleri ayrıdır ve sistemin verimli çalışabilmesi için farklı özelliklere sahiptir.