Pnömatik Sistem Nedir?

Pnömatik Sistem Nedir?

Pnömatik sistemler, sıkıştırılmış hava ile çalışan sistemler olarak tanımlanmaktadır. Makine sistemlerinde tüm ekipmanların çalışabilmesi için basınçlı hava kullanılmaktadır. Daha çok otomasyon ve kontrol tekniklerinde kullanılmaktadır. Pnömatik sistemler, ortam havasını mekanik harekete çevirmektedir. Atmosferdeki havanın, bileşenler içerisine doldurularak, sıkıştırılması sonucu itme gücü elde edilmektedir. Bu şekilde mekanik hareketlilik elde edilir. Pnömatik sistemlerde kullanılacak olan hava basıncı kompresörler tarafından hava tankları içerisine doldurulmaktadır. İleri teknoloji ürünleri olarak kullanılmakta ve verimliliğin artması sağlanmaktadır.

pnömatik nedir

Pnömatik Sistem Bileşenleri

Pnömatik sistemlerin çalışabilmesi için çeşitli bileşenlere ihtiyaç duyulur. Bu bileşenlerin başında ise kompresör gelmektedir. Kompresörler, basınçlı hava üretimi yaparak, sistemi çalıştırmaktadır. Sistemin çalışabilmesi için ortamdan alınan havanın temiz ve kuru olması gerekiyor. Bunun için havayı filtreleme, yağlama ve düzenleme işlemlerine ihtiyaç duyulur. Buna hava hazırlığı denilmektedir. Makinelerde kontrolün sağlanabilmesi için acil durdurma düğmesine ihtiyaç vardır. Pnömatik sistemler, endüstriyel makinelerde kullanılmakta ve hava kullanıldığı için verimlilik maksimum seviyede sağlanabilmektedir. Sistemlerde kullanılan bileşenler arasında, regülatör bulunmakta ve hava basıncının kontrol edilmesini sağlamaktadır.

Pnömakit Sistemlerin Avantajları Nelerdir?

Pnömatik sistemler hava basıncı ile çalışmakta ve oluşacak egzoz gazı için dönüş hatlarına ihtiyaç duyulmamaktadır. Pnömatik sistemlerin endüstriyel alanda kullanılan diğer sistemlere göre avantajlarının daha fazla olduğu bilinmektedir. 

Kullanıldığı sistemlerde sağladığı avantajlar şunlardır;

• Basınçlı hava depolarının periyodik kontrolünü sağlayarak riskleri önler,

• Sistemler daha ekonomiktir,

• Sistemde hava dolaştığı için yanma ve patlama riski en azdır,

• Enerjisin basınçlı hava olarak depolanmasını sağlar,

• Yapımı basittir ve montajı kolaydır,

• Aşırı yükleme durumlarında zararsız kalma avantajı sunar,

Kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanıldığı için sistemlerin çalışmasında ihtiyaç duyulan enerji maliyetinin düşük olmasını sağlayacaktır. Sistemlerin hızlı çalışmasını sağlarken, işletmelere tasarruf sağlamaktadır. Sistemlerin çalışması için ihtiyaç duyulan güç şiddetinin istenildiği gibi ayarlanıyor olması, güvenli kullanım avantajı sağlayacaktır.

Pnömatik Sistemlerin Dezavantajları Nelerdir?

Pnömatik sistemler, kullanıldıkları yerlerde çeşitli avantajlar ile birlikte dezavantajlarda sağlamaktadır. 

Dezavantajları şunlardır;

• Gürültü oluşturur,

• Havanın işlenmesine ihtiyaç vardır,

• Hava etkisiyle sistemlerde soğumaya neden olur,

• Pistonlara ileteceği kuvvetler sınırlıdır,

• Hava sıkıştırması için ihtiyaç duyulan enerjide kayıp fazla olabilmektedir.

Pnömatik sistemler, hava ile çalıştığı için çevreye gürültü yaymaktadır. Gürültüyü önlemek için susturucular kullanılsa da gürültü kısmen önlenebilmektedir.

Pnömatik Sistem Nerelerde Kullanılır?

Endüstriyel alanlarda yoğun olarak kullanılan pnömatik sistemler, verimliliğin artırılabilmesi için sürekli yenilenen ve geliştirilen sistemlerdir. Pnömatik sistemlerin kullanıldığı sektörlerin başında, otomasyon sistemleri ve robotik uygulama türleri gelmektedir. Pnömatik sistemlerin kullanıldığı alanlar içerisinde, gıda sektörü, tekstil sektörü, temizlik, boyama işlemleri, dolum ve ambalaj makineleri, montaj hatları, iş makineleri gibi tüm sektörlerdeki çeşitli sistemlerde kullanılmaktadır. Günümüzde hızla gelişmekte olan robotik uygulamalarda yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Robot ve robotik sistemlerin hareket etmesini sağlayabilmek için hava basıncı kullanılmaktadır.

Satışını yaptığımız ürünleri görmek veya incelemek için Pemaks Pnömatik Silindirler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.